
Crematorium funerals and parochial fees 
 

1. The Legal Office has been asked to clarify the legal position in relation to 

crematorium funerals and the payment to, and receipt of fees by, the clergy.  In 

particular we have been asked to advise on the position of clergy who do not hold 

office (whether because they are retired or otherwise) and who purport to conduct 

funerals on a freelance basis. 

2. The legislation relating to parochial fees was recently revised and updated by the 

Ecclesiastical Fees (Amendment) Measure 2011 which made extensive amendments 

to the Ecclesiastical Fees Measure 1986.  Incumbents fees have been abolished with 

effect from 1
st
 January 2013

1
 and the legal basis on which fees become payable, and 

to whom, has been put beyond doubt. 

3. Parochial fees automatically arise and are payable when any of the duties listed in 

Schedule A1 to the 1986 Measure are carried out by a clerk in holy orders.
2
  Those 

duties include officiating at a funeral at a crematorium. 

4. The parochial fees are payable to the diocesan board of finance and to the parochial 

church council.
3
  The amount of the fees payable to each of these two bodies is 

prescribed in the current Parochial Fees Order.
4
  

5. The effect of the legislation is that the fees prescribed in the current Parochial Fees 

Order are payable to the diocesan board of finance and the relevant parochial church 

council whenever a clerk in holy orders of the Church of England officiates at a 

funeral service at a crematorium.  That is so irrespective of whether the clerk in holy 

orders is beneficed, licensed or holds permission to officiate.  The statutory provisions 

apply simply by virtue of the service in question being performed by a person who is 

a clerk in holy orders. 

6. Unless the diocesan board of finance has expressly agreed that retired or other clergy 

who undertake occasional duties may keep the fee that is payable to the board (or part 

of the fee), it is not lawful for a member of the clergy to retain any fee which is 

payable to the diocesan board of finance under the 1986 Measure.  To do so in the 

absence of an agreement with the board would amount to the appropriation of 

property belonging to another for the purposes of the Theft Act 1968. 

7. It is not legally open to the clergy of the Church of England to operate on what 

amounts to a ‘freelance’ basis.  The 1986 Measure – like all Measures – is not merely 

an internal church rule; it has the same force and effect as an Act of Parliament.
5
  Its 

provisions are part of the law of the land and compliance with them is not optional or 

voluntary. 

                                                 
1
 This is subject to transitional provisions under which an incumbent who was in office on 1

st
 July 2011 

and who had not assigned his or her fees to the diocesan board of finance could give notice to the 

Bishop by 31
st
 December 2011 stating that he or she wished to preserve his or her entitlement to 

parochial fees.  An incumbent who gave such notice is entitled to retain his or her entitlement to 

parochial fees for so long as he or she remains in office. 
2
 Or by a licensed deaconess, reader or lay worker. 

3
 See section 1 of the 1986 Measure. 

4
 Currently, the Parochial Fees and Scheduled Matters Amending Order 2014 (S.I. 2014/813). 

5
 By virtue of section 4 of the Church of England Assembly (Powers) Act 1919. 



8. Moreover, all clerks in holy orders are, by virtue of that legal status, bound by the 

Canons of the Church of England (which also form part of the law of the land).  

Canon B 1.2 limits the forms of service that may be used by the clergy to those which 

are authorised or allowed by Canon.  Canon C 8 provides that clergy may officiate in 

any place only if they have the authority of the bishop of the diocese to do so.
6
  

Additionally, it is unlawful for a member of the clergy to officiate in any parish 

without the permission of the incumbent
7
 except where authorised to do so under 

specific statutory provisions.
8
 

9. There is therefore no legal scope for the exercise of an independent or freelance 

ministry by any clergy of the Church of England.  An Anglican clergyman/woman 

cannot lawfully claim to be taking a funeral in a private, unofficial capacity, and 

accept payment for his or her services on that basis, rather than as a clerk in holy 

orders. 

10. The only way in which a clerk in holy orders can render him- or herself free from the 

provisions of the 1986 Measure, and of the obligations imposed by the Canons, is by 

executing and enrolling a deed of relinquishment in accordance with the provisions of 

the Clerical Disabilities Act 1870.  Only where a deed is executed and enrolled under 

that Act and subsequently recorded by the bishop is the person concerned freed from 

the legal constraints and obligations that apply to clerks in holy orders. 
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6
 This is subject to an exception (not material here) which permits an incumbent to invite another 

member of the clergy to officiate in his or her church on a limited occasional basis. 
7
 Nesbitt v Wallace [1901] P 354. 

8
 See the Extra-Parochial Ministry Measure 1967 (which is concerned with chaplains licensed to 

institutions) and section 2 of the Church of England (Miscellaneous Provisions) Measure 1992 (which 

permits an incumbent to officiate at the funeral of his or her parishioner at a cemetery or crematorium 

situated in another parish without the consent of the incumbent of the other parish). 


